Novice

Število delovno aktivnih tudi v avgustu nekoliko upadlo, samozaposlenih največ doslej

Število delovno aktivnih se je v avgustu zmanjšalo na približno 941.800, najizraziteje v predelovalnih dejavnostih, medtem ko je število samozaposlenih naraslo na najvišjo vrednost odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu.

Število delovno aktivnih tudi v avgustu nekoliko upadlo, samozaposlenih največ doslej

Delovno aktivnih je bilo nekaj več kot 941.800 oseb ali za 0,2 % manj kot julija. Število zaposlenih se je zmanjšalo tretji mesec zapored, upadlo je za približno 1.700, medtem ko je število samozaposlenih naraslo sedmič zapored, tokrat za nekaj več kot 200, in doseglo novo najvišjo vrednost, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu, tj. okoli 103.100.

Na letni ravni je bilo delovno aktivnih za 1,1 % več. Zraslo je tako število zaposlenih (za 1,0 %) kot samozaposlenih (za 2,3 %).

Med delovno aktivnimi izrazitejši mesečni upad pri moških

Na mesečni ravni se je med delovno aktivnimi občutneje zmanjšalo število moških, in sicer za nekaj manj kot 1.000 ali za 0,2 %, od tega skoraj polovica v gradbeništvu. Pri ženskah je število upadlo za nekaj manj kot 500 ali za 0,1 %, med temi največ v predelovalnih dejavnostih.

V primerjavi z lanskim avgustom smo zaznali rast tako pri moških (za 1,6 %) kot ženskah (za 0,6 %).

Tudi delovno aktivnih tujcev nekoliko manj

Z vidika skupin državljanstva (brez upoštevanja kmetov) se je med delovno aktivnimi na mesečni ravni izraziteje zmanjšalo število slovenskih državljanov, in sicer za nekaj več kot 1.100 oseb ali za 0,1 %. Tretji zaporedni mesec je upadlo tudi število delovno aktivnih tujih državljanov, in sicer za nekaj manj kot 300 ali za 0,2 %. V primerjavi z istim mesecem lani je bilo delovno aktivnih tujcev za 9,2 % več.

Manj delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih

V primerjavi z julijem se je število delovno aktivnih znižalo v 11 področjih dejavnosti, zvišalo v 8, v dejavnosti gospodinjstev z zaposlenim hišnim osebjem, proizvodnja za lastno rabo pa je število ostalo enako. Največji upad smo zaznali v predelovalnih dejavnostih (za nekaj več kot 500 oseb ali za 0,2 %) in gradbeništvu (za nekaj več kot 400 oseb ali za 0,5 %), največjo rast pa v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer za 59 oseb ali za 0,1 %.

Na letni ravni se je število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih zmanjšalo za 0,3 % in doseglo najnižjo vrednost v zadnjih 12 mesecih. Po drugi strani se je njihovo število povečalo v gradbeništvu (za 5,3 %) ter zdravstvu in socialnem varstvu (za 3,0 %).